Herskerteknikker – opmærksomhed om kønsbias i organisationen

De fem Herskerteknikker

I en branche, hvor kvinder er en minoritet, hører man ofte om, at kvinderne oplever nedsættende og undertrykkende kommentarer og metoder, som man på fagsprog vil karakterisere som Herskerteknikker. Disse teknikker bruges mere eller mindre bevidst til at skabe og fastholde en ulige fordeling af magt. Som oftest bruges disse teknikker af folk med mere magt over folk med mindre magt – og ses tydeligst i erhvervslivet i forholdet mellem mænd og kvinder. Brugen af teknikken er ikke åbenbar og kan virke nærmest usynlig, men den har en ydmygende effekt på personen som udsættes og giver en følelse af magtesløshed og mindreværd.

De fem originale herskerteknikker blev defineret af den norske psykolog Berit Ås i 1979 og er følgende:

1. Usynliggørelse

Usynliggørelse ved at ignorere eller afbryde personen. Personen forbigås bevidst. Input fremstilles som ligegyldige indtil en anden person fremstiller samme forslag, som modtages med interesse og entusiasme.

2. Latterliggørelse

Personen bliver gjort grin med, grundet opførsel, udseende, køn eller lignende.

3. Tilbageholdelse af information

Når information undlades at blive delt med de personer, som burde have fået adgang til den.

4. Dobbeltafstraffelse

Personen skældes ud både for at handle eller undlade at handle.

5. Påføring af skyld og skam

Personen påføres egen skyld ved fejl, bliver holdt udenfor, fordi personen ikke selv virker interesseret.

 

Når man kender herskerteknikkerne, er det nemmere at genkende dem og dermed afvæbne dem. Tænk derfor over, hvordan du vil reagere, hvis du blev udsat for disse, eller hvis du oplever, at dine kolleger eller medarbejdere udsættes for herskerteknikker.

Der kan arbejdes med herskertekniker, når arbejdspladsen bliver bevidst om dem. Der kan hentes inspiration eller hjælp til at arbejde med herskerteknikerne på www.hollender.dk