Alle nyheder

08. oktober 2020

Nyhed

Afgørende aftale om genstart

Efter et kort koncentreret forhandlingsforløb er der nu landet en bred politisk aftale om en række initiativer, der skal genstarte eksporten blandt andet inden for det Det Blå Danmark. Afgørende at aftale kommer nu, mener Danske Rederier.

Siden ’Genstartsteamet for Det Blå Danmark’ afleverede sine fem anbefalinger til regeringen i midten af september, har regeringen forhandlet med Folketingets partier om, hvilke anbefalinger der ville komme med i den endelige pakke.

Nu er der indgået en bred politisk aftale om de initiativer, der skal genstarte dansk eksport efter corona. Aftalen, der blev fremlagt torsdag morgen, medtager flere af anbefalingerne fra Det Blå Danmark. Heriblandt forlængelse af den midlertidige ordning for besætningsskift i Danmark, der indtil videre har givet knap 1200 søfarende en vej hjem fra skibet eller en mulighed for at påmønstre til den næste tørn.

Aftalen er indgået mellem regeringen og Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Alternativet.

”Det er afgørende, at vi nu får politikernes håndslag på, at de fortsat vil hjælpe med besætningsskift gennem Danmark. Vi har stadig massive udfordringer med at få vores søfarende af og på skibene, så jeg er meget tilfreds med, at der med aftalen afsættes midler til en forlængelse af den midlertidige ordning,” siger Anne H. Steffensen.

Oprettelse af grøn vækstpulje

En anden central anbefaling fra genstartsteamet var at oprette en grøn vækstpulje, hvor rederierne kan søge støtte til at til søsætte forsøgsprojekter, der skal skubbe skibsfarten i en grønnere retning. Også den anbefaling bliver nu med aftalen til virkelighed.

”Man må aldrig lade en krise gå til spilde, og med søsætningen af en grøn vækstpulje kan vi i rederierne sætte turbo på den grønne omstilling, som vi er godt i gang med. Vi har ambitionen om at sætte de første CO2 neutrale oceangående skibe på søen inden for de næste 10 år, og det mål når vi ikke uden investeringer i test af ny teknologi  og nye brændstoffer,” siger Anne H. Steffensen.

Læs mere om aftalen her

https://em.dk/nyhedsarkiv/2020/oktober/ny-aftale-skal-genstarte-dansk-eksport-efter-corona/