Alle nyheder

11. juni 2020

Nyhed

Dansk fregat til Mellemøsten

Folketinget har netop vedtaget, at en dansk fregat skal til Hormuz-strædet i efteråret i en europæiskledet mission. Danske Rederier støtter indsatsen.

I kølvandet på spændingen mellem især Iran, USA og Storbritannien det seneste års tid i Hormuz-strædet har Folketinget netop vedtaget at sende en dansk fregat til området i efteråret.

Det danske krigsskib skal indgå i en europæisk-ledet maritim overvågningsmission, som er med til at stabilisere situationen i det befærdede området.

- Vi er glade for at se, at et flertal i Folketinget bakker op om at sikre at vores skibe fortsat uhindret kan sejle gennem Hormuz-strædet. Danmark er en stor søfartsnation, og selvfølgelig skal vi hjælpe med at deeskalere og stabilisere situationen i området,” siger Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danske Rederier.   

Hver måned sejler ca. 150-170 dansk opererede skibe gennem Hormuzstrædet ved indsejlingen til Den Persiske Golf. 20 – 30 procent af verdens energitransport går gennem strædet, og cirka seks procent af danske rederiers eksport kommer fra Mellemøsten.

”Handelsflåden er ikke – og skal ikke være - en del af konflikten omkring Hormuz, og vi skal selvfølgelig kunne sejle uforstyrret igennem uden nogen form for trusler og chikane,” siger Anne H. Steffensen.

Vestafrika ulmer

Mens indsatsen i Hormuz ser ud til at afhjælpe det seneste års ustabile situation, har Danske Rederier øjnene rettet mod Vestafrika og Guineabugten.

Her huserer pirater ud fra lande som Nigeria, Benin og Cameroun, og 90 procent af verdens kidnapninger til søs sker i dette område.

- Vi har heldigvis endnu ikke set angreb på danske skibe i Guineabugten, men det er klart det geografiske område, som bekymrer os mest. Vi har fået hævet sikringsniveauet for området, og det er positivt, men vi savner fortsat politisk opbakning til en øget international indsats. En EU-koordineret tilstedeværelse med deltagelse af Danmark i området kan være en af løsninger til bedre sikkerhed,” siger Anne H. Steffensen.