Alle nyheder

12. juni 2017

Debat

Debat: Billigere ø-færger er gaven, der kan blive ved med at give

Hvis vi skal sikre vækst og beskæftigelse i hele landet, kræver det ordentlig infrastruktur, skriver Jakob Ullegård, direktør i Danske Rederier. Debatindlægget har været bragt i Jyllands-Posten den 9. juni 2017.

Danmark er et ørige, og færgerne spiller en helt afgørende rolle for at knytte Danmark sammen på tværs og med vores nabolande. Faktisk rejser over 32 millioner passagerer med færgerne hvert år.

Derfor er det glædeligt, at Slotsholmen, som jo netop er én af Danmarks mindste - men mest magtfulde - øer, for nylig har vist meget bred politisk opbakning til at sænke prisen på færgebilletter til de danske øer.

Det har nemlig vist sig som vejen til at opnå en bred vifte af politiske mål såsom vækst i landets yderområder og tiltrækning af flere turister.

Det er et politisk tiltag, som har opnået den ønskede effekt ganske hurtigt. Allerede kort efter at taksterne var sænket, kunne de danske øer mærke øget passagertal og omsætning.

Målet er at følge det såkaldte landevejsprincip uden for højsæsonen, så det koster det samme at sejle en kilometer med færge, som det koster at køre en kilometer på landevej.

Vi er glade for, at man på tværs af Folketinget bakker bredt op om regeringens udspil til at sænke priserne på færgebilletter.

Det ser jeg også som en politisk anerkendelse af, at øfærgerne spiller en afgørende rolle for både turister, beboere og det lokale erhvervsliv. Rederierne er klar til at løfte opgaven med at fragte endnu flere passagerer til de danske øer. Næste skridt i den forbindelse kan også være at finde veje til øget frekvens på overfarterne.

I regeringens nationale strategi for dansk turisme har man en målsætning om 33 pct. flere turister i 2025, men her skal vi være sikre på, at Danmark skaber værdi for pengene. Turisme er et globalt væksterhverv, og hvis Danmark for alvor skal være med i kampen om turisternes gunst, må vi ikke stå stille. Stærk infrastruktur via færgerne er kun ét element.

Der skal også være et hav af gode tilbud til turisterne samt en bred tilgængelighed hen over året, og endelig skal servicen være i top. Det er en fælles opgave.

Om lidt drager landets politikere, erhvervsliv og interesseorganisationer til Folkemødet på Bornholm. Mange af dem får forhåbentlig en rigtig god færgetur med på vejen, selv om de rammer højsæsonen.

Færgerederierne vil bruge Folkemødet til endnu en gang at understrege vigtigheden af færgernes rolle i Danmark, til at takke politikerne for deres arbejde, men også til at sikre, at ingen hviler på laurbærrene.

Der er fortsat arbejde at gøre for at sikre et Danmark i balance og styrke den lokale turisme, så øerne for alvor kan høste gevinsterne af billigere færgebilletter.