Alle nyheder

30. januar 2018

Nyhed

Digitalisering skal sikre nye forretninger i søfarten

Regeringens digitale vækstplan giver et ekstra løft til erhvervslivet med digitale løsninger og rammevilkår, der kan bidrage til nye innovative forretningsmodeller. Det er godt nyt og har også god effekt for Det Blå Danmark, mener Danske Rederier.

Erhvervsministeren præsenterede tirsdag regeringens digitale vækstplan, der skal sikre, at Danmark kan følge med den globale udvikling inden for digitale løsninger og samtidig fremmer nye forretningsmodeller for danske virksomheder, heriblandt rederierne. Derfor henviser regeringen også eksplicit til den netop fremlagte maritime vækstplan, som håndterer det mere branchespecifikke for søfarten.

Ikke desto mindre er der afsat 32 millioner kroner til, at Søfartsstyrelsen de kommende år får digitaliseret det danske skibsregister. Det nye skibsregister går dermed fra at være analogt til digitalt og bliver en blockchain-løsning, hvor rederierne og andre virksomheder i Det Blå Danmark har mulighed for at søge data om registreringstype, antal og anvendelse. Dermed bliver deling af informationer lettere og mere gennemsigtig, og det er blot ét sted, hvor regeringens overordnede intention om digitalisering slå igennem:

”Regeringen ønsker, at Danmark skal være en digital frontløber, hvor alle danskere får del i digitaliseringens gevinster. De nye teknologier kan gøre os rigere som samfund og har potentiale til at forbedre vores miljø, sundhed og liv på mange måder. Den mulighed skal vi gribe, og bringe Danmark klogt og forlæns ind i en digital fremtid,” skriver erhvervsminister Brian Mikkelsen i en pressemeddelelse.

I vækstplanen er der lagt særligt vægt på, at man skal sikre, at de etablerede virksomheder inden for blandt andet Det Blå Danmark får de nødvendige vilkår til rådighed. Der sker blandt andet med øje for nye digitale muligheder ved blandt andet autonome skibe. Danske Rederier glæder sig over ministerens fokus på digitalisering af aktivitet, som har stor betydning for fremtidens skibsfart.

”Rederierne har allerede nu fokus på digitaliseringen. Der er flere interessante tiltag i gang, som meget vel kan være afhængige af, at den rette regulering er på plads, og man tænker digitaliseringen ind. Vi ved af indlysende årsager ikke, hvad fremtidige løsninger bringer – men vi er klar til at arbejde for fortsat gode erhvervsvilkår for erhvervet, når der kommer endnu mere gang i digitaliseringen,” siger Jakob Ullegård, direktør i Danske Rederier.

Han peger på, at man i vækstplanen finder flere interessante tiltag, som man i Danske Rederier netop er meget opmærksom på, heriblandt udviklingen af autonome skibe, som både stiller krav til den digitale infrastruktur og IT-sikkerhed.

”Den digitale vækstplan har flere gode takter for søfarten. Tag cybersecurity, som også prioriteres i det netop indgåede forsvarsforlig og igen inddrages her. Det er et problem, som hele erhvervslivet inklusiv rederierne har stort fokus på. I en CEO-undersøgelse fra december 2017 svarede to tredjedele, at de havde været udsat for forsøg på hacking i løbet af det sidste år. Derfor er det væsentligt, at IT-sikkerheden styrkes af både virksomheder og myndigheder,” siger Jakob Ullegård.

Læs hele vækstplanen her