Alle nyheder

12. marts 2021

Nyhed

Et dansk skib vil kunne gøre forskel

Forsvarsministeren har bedt Forsvaret undersøge, om det er muligt at sende et dansk skib til Guineabugten. Danske Rederier er glade for den udmelding og håber, at flere lande vil følge trop.

Tre danske skibe er de seneste måneder blevet angrebet i Guineabugten.

 

Derfor er man i Danske Rederier tilfredse med, at forsvarsminister Trine Bramsen har anmodet Forsvaret om at se på muligheden for et dansk skibsbidrag til Guineabugten.

 

Skibet skal være med til at dæmme op for angreb og højne sikkerheden for handelsflåden.

 

”Vi er nødt til at få styr på sikkerheden i Guineabugten, det skylder vi vores søfarende. Derfor er jeg meget glad for, at forsvarsministeren deler vores opfattelse af situationens alvor, og at hun har bedt Forsvaret undersøge, om det er muligt at sende et dansk skib til området. Retten til fri sejlads er helt afgørende for en stolt søfartsnation som Danmark, og et dansk skib dernede vil afgjort kunne gøre en stor forskel,” siger Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danske Rederier.

 

Guineabugten vest for Afrika er, hvad angår pirateri, verdens farligste farvand. I 2020 skete 95 procent af alle kidnapninger til søs i Guineabugten. Området er meget stort, og piraterne opererer ofte langt fra kysten, og derfor er håbet, at flere lande vil følge trop.

 

”Danmark kan dog ikke løfte den store opgave alene, så jeg håber, at andre lande vil følge trop og være med til at sikre, at handelsflåden kan sejle frit i området. Jo flere lande, der står sammen om at løfte den vigtige opgave, jo større chance er der for, at vi kan gøre en forskel. Der har lige været endnu et angreb mere på et handelsskib i bugten i går, hvor dele af besætningen er kidnappet, så ingen tvivl om at det haster med at finde en løsning.”

 

Fakta om Guineabugten:

  • Mere end 95 procent af alle kidnapninger til søs skete sidste år i Guineabugten.
  • I alt blev der registreret 130 kidnapninger*, som er det højeste antal, International Maritime Bureau nogensinde har set i området.
  • I 2019 blev der registreret 121 kidnapninger* i Guineabugten, og i 2018 78 kidnapninger*.
  • Herudover kommer en lang række hændelser, hvor skibe er blevet angrebet, og pirater kan have været ombord, men besætningen ikke er blevet kidnappet.
  • Januar 2021 blev ”MAERSK CARDIFF” angrebet syd for Nigeria.
  • December 2020 blev ’MAERSK CADIZ’ angrebet af pirater næsten samme sted.
  • November 2020 blev ’TORM ALEXANDRA’ angrebet.
  • I alle tre tilfælde slap besætningerne heldigvis fysisk uskadte fra hændelserne med hjælp fra henholdsvis nigerianske og et italiensk krigsskib.
  • Forsvarets Efterretningstjeneste skriver i seneste risikovurdering for 2020 blandt andet, at de underlæggende årsager til pirateriet ikke forventes at ville ændre sig positivt på kort til mellemlangt sigt. De forventer heller ikke, at Nigeria og de øvrige lande vil kunne gribe effektivt ind over for piraterne.

 

*Kidnapninger opgjort af International Maritime Bureau (IMB)