Alle nyheder

12. maj 2021

Nyhed

Fælles vaccineopråb til sundhedsministeren

Morten Stricker/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Sammen med fagforeningerne Metal Maritime og Maskinmestrenes Forening opfordrer Danske Rederier nu sundhedsministeren til at donere vacciner til indiske søfarende og give mulighed for at vaccinere søfarende i Københavns Lufthavn.

De indiske søfarende, der udgør en stor del af de søfarende i den globale handelsflåde, er på mange måder hårdt prøvede i denne tid.


Mange af dem har været væk fra familien på ekstra lange udmønstringer, og derhjemme er deres familier berørt af den omfattende smittestigning, der har været i Indien.

Derfor opfordrer fagforeningerne Metal Maritime og Maskinmestrenes Forening nu - sammen med Danske Rederier - sundhedsminister Magnus Heunicke til at donere så stor en del som muligt af de Johnson & Johnson vacciner, der ikke kommer i brug i Danmark, til de indiske søfarende og deres familier.


Samtidig opfordres regeringen til at give de søfarende, der kommer gennem det eksisterende besætnings-skifte-hub i Københavns Lufthavn, muligheden for at blive vaccineret.


“De søfarende fortjener både Danmarks og verdenssamfundets anerkendelse, for deres store indsats og afsavn under Covid-19 pandemien, ikke blot i tale men i handling,” siger Lars Have Hansen, Formand for Maskinmestrenes Forening.

”Indien og ikke mindst de indiske søfarende og deres familier fortjener al den støtte, vi kan give dem. De har virkelig været hårdt prøvet både ude og hjemme, mens de har holdt os alle sammen forsynet under coronakrisen, og derfor håber jeg, at sundhedsministeren er enig med os i, at de skal have nogle af de overskydende vacciner,” siger Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danske Rederier


”Derudover synes jeg, det er oplagt, at vi bruger vores velfungerende besætningsskifte-hub i lufthavnen til at tilbyde de søfarende et stik i armen, før de rejser videre. De søfarende har om nogen måtte lide store afsavn og mærket konsekvenserne af de lange nedlukninger, så hvis vi på nogen måde kan hjælpe dem, er det på høje tid,” siger Anne H. Steffensen.


Du finder brevet nederst på siden.

FAKTA:

  • Danmark har valgt at fortsætte det nationale vaccinationsprogram uden at bruge vaccinen fra Johnson & Johnson, da der er god kontrol med COVID-19 epidemien i Danmark og god fremdrift i vaccinationsudrulningen med andre tilgængelige vacciner.

 

  • Flere andre lande, hvor smittesituationen ser anderledes ud, bruger stadig Johnson & Johnson

 

  • Der findes tilsvarende ordninger i Belgien og Nederlandene, hvor de vaccinerer de søfarende med Johnson & Johnson i et parallelt spor med myndighedernes vaccinationsprogrammer til den øvrige befolkning. Begge lande vaccinerer først deres nationale søfarende og dernæst udenlandske søfarende på belgiske og hollandske skibe.