Alle nyheder

02. november 2018

Nyhed

Flot start på ny dansk cyberalliance

I går blev en ny cyberalliance bestående af Finans Danmark, Danske Regioner, Dansk Energi, Teleindustrien og Danske Rederier lanceret ved konferencen 'Cybersikkerhed og de samfundskritiske sektorer'.

Den ny cyberalliance afholdt i går en stor konference. Hovedformålet med Cyberalliancen er at bidrage til, at det danske samfund trygt og sikkert kan fortsætte den digitale transformation. Det skal ske gennem samarbejde på tværs af de fem store sektorer, der alle bidrager med viden, erfaring og nye ideer.

Blandt talerne på konferencen var blandt andet forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen, der fortalte om den nationale strategi for cyber- og informationssikkerhed, herunder forventninger til samarbejdet med de samfundskritiske sektorer.

Især fremhævede ministeren behovet for at tale åbent om risikoen for cyberangreb og vigtigheden af sikker adfærd på nettet..

Den maritime sektor var repræsenteret af Andy Powell, CISO i A.P. Møller – Mærsk, der fortalte om shippingkoncernens erfaringer i kølvandet på det meget store cyberangreb, der ramte Mærsk i sommeren  2017 og kostede virksomheden op mod to mia. kr.  

Han fremhævede, at alle virksomheder naturligvis skal gøre meget for at sikre systemer, men at man ikke helt kan undgå at blive ramt. Her gælder det til gengæld om at være godt forberedt og træne sin respons, så angreb kan isoleres og virksomhedens drift hurtigst muligt kan reetableres.

Andy Powell understregede samtidig, at ingen virksomheder kan stå alene, men at det bedste forsvar mod cyberangreb er samarbejde, såvel med andre virksomheder som myndigheder og rådgivere. Overordnet er fokus på tre nøgleord: transparens, samarbejde og kommunikation i forbindelse med cybersikkerhed.

Og det giver derfor god mening for branchen at være en del af alliancen.

Ifølge Asbjørn Christiansen, Innovations- og digitaliseringschef i Danske Rederier, er alliancen en kilde til inspiration og samarbejde på tværs, også inden for emner som bl.a. sektorstrategier og uddannelse.

”Vi har et godt samarbejde med de andre sektorer, som vil komme medlemmerne til gode i form af konkrete råd og initiativer samt indspark til arbejdet med Søfartsstyrelsen om en sektorstrategi for søfarten,” siger Asbjørn Christiansen.

Ud over at styrke dialog og videndeling, vil Cyberalliancen have fokus på at skabe et stærkere samarbejde i forhold til fremtidens uddannelse af IT sikkerhedsspecialister, efteruddannelse af relevante nøglepositioner og kurser på cyber- og informationssikkerhedsområdet. Det er nødvendigt, hvis borgere, medarbejdere og virksomheder skal kunne følge med den hastige digitale udvikling, som stiller store krav til både kompetencer og viden om digital sikkerhed.