Kunstig ø i Nordsøen er godt nyt for skibsfarten

08.03.2017 Aktuelt

Energinet.dk har annonceret en ambitiøs plan om at etablere en seks kvadratkilometer stor ø, der skal være samlingspunkt for havvind fra Nordsøen. Det ambitiøse projekt understøtter den fortsatte udbygning af havvind og rummer stort potentiale for nye ordrer til danske rederier.

Der er tale om et fælles dansk, hollandsk og tysk projekt, hvor første skridt er at underskrive en aftale om forundersøgelser den 23. marts 2017. Den kunstige ø skal placeres på Doggerbanke mellem Danmark og England, hvor den skal servicere godt 80 millioner europæere med strøm fra de op mod 7.000 havmøller omkring den kunstige ø i Nordsøen.

”Bygning af så stor en ø kræver deltagelse af mange skibe og rederier med erfaring med entreprenørarbejde. Det er klart, at vi ser frem til at byde ind med netop disse kompetencer, når projektet forhåbentlig hurtigt når frem til den konkrete projektfase,” siger Vibeke Madsen, adm. direktør i entreprenørrederiet Peter Madsen.

Et anlæg af den størrelse kan medføre store ordrer hos rederierne. Det kan være lige fra forundersøgelser af havbunden, sandsugning, transport af materialer, udstyr og teknikere og meget mere. Hertil kommer, at det vil muliggøre en yderligere satsning på havvind i Nordsøen.

”Alene inden for offshore vind anvendes 18 forskellige typer af fartøjer, som arbejder med alt fra geologiske undersøgelser og fragt og installation af møllerne til løbende reparation samt transport, forplejning og beboelse til de mange tilknyttede medarbejdere. Projektet er derfor særdeles spændende for en lang række af vores medlemmer,” siger Jacob K. Clasen, underdirektør i Danmarks Rederiforening.

Han understreger, at de danske rederier står særligt stærkt med kompetencer inden for netop de efterspurgte områder:

”Danske rederier er blandt de mest erfarne i installation og servicering af havvindmøller, og mange af dem arbejder allerede i dag ud af Esbjerg Havn. Så jeg er sikker på, at danske rederier vil vinde mange af ordrerne,” siger Jacob K. Clasen.

Læs mere om projektet på energinet.dk

Tilmeld nyheder

Meld dig til 'Seneste nyt' og du får automatisk en meddelelse pr. mail, når der er nyt fra Danske Rederier.

Kontaktpersoner

  1. Jacob K. Clasen
    Underdirektør, Danske Rederier
    Mobil:  +45 3023 1973
  2. Lisbeth Kjær Larsen
    Kommunikationsrådgiver, Danske Rederier
    Mobil:  +45 2613 6935