Alle nyheder

28. juni 2021

Nyhed

Maritime aftryk i aftale

Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Med en bred aftale for mere end 160 mia. kroner sætter et bredt politisk flertal kursen for fremtidens infrastruktur. Danske Rederier er tilfreds med, at der i aftalen er flere maritime aftryk.

Som en del af den store aftale om fremtidens infrastruktur har regeringen også fundet penge til en række tiltag, der vil styrke det maritime Danmark.

Blandt andet kommer der med aftalen en færgepulje på 100 millioner, der kan søges fra 2028. Ifølge aftaleteksten skal puljen ”medfinansiere tekniske investeringer i lokale færgeruter som f.eks. udskiftning af motorer, større renoveringer samt udskiftning af tonnage.”

Det er en god prioritering, mener Danske Rederier.

”Færgerne er i den grad en del af vores infrastruktur i Danmark. De binder landsdelene sammen og gør det muligt at besøge vores skønne danske øer. Derfor er det også fornuftigt at sætte penge af til de store investeringer, der følger med den grønne omstilling, vi er i fuld gang med,” siger Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danske Rederier.

Motorvej til maritime knudepunkter

En række af infrastrukturprojekterne i aftalen styrker også de danske havne og særligt baglandsinfrastrukturen hertil. Det gælder blandt andet forslaget om færdiggørelse af Kalundborgmotorvejen, opgraderingerne på Rute 26 mod Hanstholm og etableringen af en tunnel under Marselis Boulevard i Aarhus.

”Vi kan jo desværre ikke sejle godset helt frem til fabrikkerne og forbrugerne, så det er bestemt positivt, at infrastrukturen til og fra de vigtige havne dimensioneres, så de kan matche trafikken, der skal fragte godset til og fra skibene,” siger Anne H. Steffensen.

Parterne er enige om herudover at afsætte 50 mio. kr. i 2022 til en havnepulje, hvortil der kan søges om tilskud til f.eks. etablering af kajanlæg, moler, vejinfrastruktur på havnen og eventuel infrastruktur til landstrøm.

Du kan læse hele aftalen her.