Alle nyheder

15. marts 2020

Nyhed

Ny aftale: Hjælp til at dække lønnen

Når statsministeren for at begrænse smitten fra coronavirus fra den ene dag til den anden lukker landet ned, så har det store konsekvenser.

Ikke mindst for de firmaer, der lever af at fragte folk fra A til B, og som med de nye regler har fået fjernet en stor del af deres eksistensgrundlag.

Derfor er Danske Rederier tilfreds med den aftale, regeringen søndag indgik med arbejdsmarkedets parter om, at staten dækker 75% af fyringstruede medarbejders løn.

”Vi bakker fuldstændigt op om statsministerens kontante kurs mod cornavirussen. Det er ingen hemmelighed, at især de seneste tiltag om lukning af også de blå grænser allerede har haft store konsekvenser for mange af vores medlemmer. Derfor er jeg glad for at, det er lykkedes at lande denne lidt utraditionelle trepartsaftale så hurtigt,” siger Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danske Rederier.

Færgerederier udfordret

Allerede i forbindelse med de tiltag, der blev indført tidligere på ugen, har færgerederierne oplevet en væsentlig nedgang i passagertransporten. Og da regeringen valgte at lukke grænserne lørdag middag, blev situationen tilspidset. En række rederier har derfor midlertidigt indstillet eller reduceret deres færgeforbindelser.

”Vi har som rederier et helt særligt samfundsansvar. Både for at binde landet sammen, men også for at sørge for at få varerne frem til supermarkederne, så selvfølgelig bliver vi ved med at sejle,” siger Anne H. Steffensen.

”Men når der næsten ingen rejsende er om bord, siger det sig selv, at der ikke er behov for ligeså meget personale. Derfor er jeg glad for, at aftalen her giver rederierne mulighed for at hjemsende personale med henblik på at bevare flest mulig arbejdspladser i rederierne og på vores skibe.”

Aftalen indeholder:

  • Lønkompensation i op til 3 måneder dvs. fra 9. marts – 9. juni.
  • Staten kompenserer 75% af lønnen for privatansatte op til 23.000 kr. Virksomheden betaler de resterende 25%
  • Staten kompenserer 90% op til 26.000 for timelønnede. Virksomheder betaler de resterende 10%
  • Lønmodtagerne skal bidrage med 5 dages ferie, afspadsering eller holde 5 dages fri uden løn.
  • Virksomheder kan omfattes af ordningen, hvis de enten står for at skulle afskedige mere end 30% af de ansatte eller mere end 50 ansatte. Samtidig skal virksomheden love ikke at fyre ansatte i perioden.

 

Der er naturligvis flere konkrete detaljer i aftalen, herunder hvordan den oversættes til de specifikke forhold i søfarten, som skal afklares de næste dage. Det er Danske Rederiers arbejdsmarkedsafdeling i fuld gang med.

Læs mere på regeringens hjemmeside