Alle nyheder

17. februar 2021

Nyhed

Pirateri på dagsordenen i IMO

FNs søfartsorganisation, IMO, opfordrer nu medlemslande til at engagere sig i arbejdet mod pirateri i Guineabugten og vil tage emnet op på et møde i maj.

Verdens farligste farvand, Guineabugten ved Vestafrika, er nu for alvor kommet på dagsorden i FNs søfartsorganisation, IMO. Emnet skal drøftes på det næste møde i Maritime Safety Committee til maj.

I et brev til alle medlemslande udtrykker generalsekretær, Kitack Lim sin bekymring over den dårlige sikkerhedssituation i Guineabugten. Ikke mindst efter et piratangreb på et containerskib 23. januar endte med, at et besætningsmedlem blev dræbt, og 15 blev kidnappet.

Forinden det er gået flere år med et stigende antal kidnapninger, og tre danske skibe er blevet angrebet i løbet af de seneste måneder. Derfor er der også tilfredshed i Danske Rederier over, at IMO nu melder sig ind i kampen.

”Det er ikke et sekund for tidligt, at IMO kommer på banen på denne dagsorden. Vi har fra dansk side været nogle af dem, som har råbt allerhøjest og gjort mest for at gøre politikere og myndigheder opmærksomme på problemet. Herhjemme er vi blevet hørt af politikerne, men hvis situationen skal blive bedre, afhænger det netop af, at problemet får international opmærksomhed,” siger Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danske Rederier.

I januar udnævnte Danmark en ny særlig repræsentant for maritim sikkerhed og øgede samtidig støtten til bekæmpelse af maritim kriminalitet med 10 mio. kroner.

Desuden har forsvarsminister Trine Bramsen, bl.a. efter flere møder med Danske Rederier, meldt ud, at hun forsøger at skaffe opbakning til en international militær indsats i Guineabugten. 

 

”Det står allerøverst på vores prioriteringsliste at få forbedret sikkerheden for handelsflåden i Guineabugten, så vi kommer til at bidrage med alt, hvad vi kan i IMO, ligesom vi ser frem til, at Danmark deltager aktivt med relevante myndigheder i arbejdet,” siger Anne H. Steffensen.

 

I brevet til medlemslandene beskriver IMO, at der nedsættes en arbejdsgruppe, som skal arbejde med problemet, ligesom landene opfordres til koordinere en indsats for at påvirke beslutningstagere.

 

”Det er positivt, at problemet nu er løftet højt op på dagsordenen i FNs søfartsorganisation, og jeg håber, at det sammen med andre tiltag kommer til at gøre en forskel,” siger Anne H. Steffensen.

 

Fakta om Guineabugten:

  • Mere end 95 procent af alle kidnapninger til søs skete sidste år i Guineabugten.
  • I alt blev der registreret 130 kidnapninger*, som er det højeste antal, International Maritime Bureau nogensinde har set i området.
  • I 2019 blev der registreret 121 kidnapninger* i Guineabugten, og i 2018 var der 78 kidnapninger*.
  • Herudover kommer en lang række hændelser, hvor skibe er blevet angrebet, og pirater kan have været ombord, men uden at lykkes med at kidnappe besætningen. .
  • I januar blev ”MAERSK CARDIFF” angrebet syd for Nigeria.
  • I december 2019 blev ’MAERSK CADIZ’ angrebet af pirater næsten samme sted.
  • I november 2020 blev ’TORM ALEXANDRA’ angrebet.
  • I alle tre tilfælde slap besætningerne heldigvis fysisk uskadte fra hændelserne med hjælp fra henholdsvis nigerianske og et italiensk krigsskib.
  • Forsvarets Efterretningstjeneste skriver i seneste risikovurdering for 2020blandt andet, at de underlæggende årsager til pirateriet ikke forventes at ville ændre sig positivt på kort til mellemlangt sigt. De forventer heller ikke, at Nigeria og de øvrige lande vil kunne gribe effektivt ind over for piraterne.

 

*Kidnapninger opgjort af International Maritime Bureau (IMB)