Alle nyheder

12. september 2017

Nyhed

Rederier ruster sig mod orkaner

Orkanerne, der i disse dage hærger i Atlanterhavet og det Caribiske Hav har fået danske rederivirksomheder til at søge ly fra stormene og sikre deres skibe bedst muligt mod de voldsomme ødelæggelser.

Ingen har lyst til at være i orkanens øje. Heller ikke de danske redere, der sejler skibe i Orkanerne Irma og Joses rute. De har derfor haft travlt med at forberede deres besætninger og få omdirigeret skibene, så de er sikret mod ødelæggelserne, som i disse dage har ramt Florida og efterladt massive ødelæggelser i flere caribiske lande.

 

Det danske rederi H. Folmer & co. har permanent to skibe i området. De har nøje holdt øje med situationen og sørget for, at besætningerne hurtigst muligt fik afsluttet deres opgaver i havnene omkring Florida, så de kunne  få skibene ud på åbent hav for at ride orkanen af. Det lykkedes kun for det ene skib – det andet måtte blive i Miami idet lystbåde havde spærret vejen ud af havnen, fortæller skibsreder Jørgen Folmer:

 

”I forbindelse med de store orkaner får vores skibe ofte et varsel i forvejen. Ekstreme vejrfænomener som den aktuelle orkan Irma skal tages meget alvorligt. Derfor er det vigtigt at udnytte tiden om bord bedst muligt til at forberede skibet, ind til uvejret rammet. Det indebærer, at man skal få afsluttet havneoperationer hurtigere end planlagt, så skibet kan sejle ud på åbent vand,” siger Jørgen Folmer.

 

Det kræver dog en vis fart at skulle sejle fra en orkan. Den fart har rederiets to skibe ikke. I stedet kan man forsøge at omsejle orkanen, og hvis dette ikke kan lade sig gøre, kan man forberede skibet ved at bl.a. fastspænde alting ekstra grundigt på skibet, så der ikke er noget som river sig løs, når stormen rammer.

 

”Vi har heldigvis nogle erfarne kaptajner om bord, som kender deres skib, og hvordan det bevæger sig i søen. Så jeg er tryg ved, at de kan ride uvejret af på sikker vis. I øjeblikket har vi yderligere en orkan ved navn Jose. Vi har et andet skib i Atlanten, som er på vej til USA. Dette skib skal eventuelt omdirigeres for at passere så langt forbi denne orkan som muligt. Orkanvarsler der udsendes er derfor uhyre vigtige for vores rederi," siger Jørgen Folmer.

Hos Danske Rederier anbefaler man rederierne at sikre deres skibe og tage deres forholdsregler, lige som man har gjort hos H. Folmer & co. Underdirektør i Danske Rederier Maria Bruun Skipper anbefaler desuden, at man tager vejrvarslingerne i området alvorligt og søge ly fra orkanen.

 

”Det er aldrig sjovt at være ude i rigtig dårligt vejr, men det er heller ikke noget man er helt uvant med, når man er til søs. Hvis der er mulighed for det, kan man prøve at finde læ for bølgerne og vinden, men det er selvfølgelig umuligt, hvis man er på åbent vand eller ved fladt land som Florida,” siger Maria Bruun Skipper.