Alle nyheder

08. januar 2014

Nyhed

Stort potentiale inden for offshore vind

Antallet af havvindmølleparker bliver mangedoblet de kommende år, og vækstpotentialet for de danske rederier, der er beskæftiget på området, er derfor kolossalt. Det viser en endnu ikke offentliggjort rapport, som BMT/Navigant har lavet for Danmarks Rederiforening og Rederiforeningen af 2010.

Rapporten er støttet af Den Danske Maritime Fond og kortlægger det globale omfang og potentiale inden for havvindmøller. Ifølge rapporten vil markedet for havvindmøller opleve en årlig vækst på mellem 13,1 % og 15,4 % frem mod 2022, og den samlede globale energiproduktion fra havvindmøller vil vokse fra 5,1 gigawatt (GW) ved udgangen af 2012 til omkring 80 GW i 2022. En væsentlig andel af den energi vil komme fra havvindmøller i Nordsøen.

Danmark er førende inden for såvel produktionen af de enorme møller som inden for de tilknyttede maritime aktivi-teter. Alene inden for offshore vind anvendes 18 forskellige typer af fartøjer, som arbejder med alt fra geologiske undersøgelser og fragt og installation af møllerne til løbende reparation samt transport, forplejning og beboelse til de mange tilknyttede medarbejdere. Væksten i antallet af havvindmøller kommer allerede danske rederier til gode.

Men skal Danmark fortsat være i førertrøjen, er det afgørende, at konstruktions- og vedligeholdelsesarbejdet inden for offshore, bliver inkluderet i de danske søfartsordninger DIS og tonnageskat, understreges det i rapporten fra BMT/Navigant.

"Vi er nødt til at have rammevilkår, der ligger på linje med konkurrenterne. Ellers får danske rederier problemer med fortsat at vinde ordrerne i den skærpede, globaliserede konkurrence," siger Michael Wengel-Nielsen, der er offshorechef i Rederiforeningerne.

Den danske regering ser Det Blå Danmark og offshore-området som en dansk styrkeposition og har udtrykt villighed til at modernisere de danske søfartsordninger.