Alle nyheder

23. juli 2018

Debat

Debat: Sydfyn sætter maritim danmarksrekord

Debatindlæg bragt i Fyens Stiftstidende d. 18. juli 2018 skrevet af Bo Hansen, borgmester i Svendborg Kommune (S), Ole Wej Petersen (S), borgmester i Ærø Kommune, og Jacob K. Clasen, direktør i Danske Rederier

Sydfyn har netop sat Danmarksrekord. Spritnye tal fra Danske Rederier viser nemlig, at Svendborg er den kommune i Danmark, hvor allerflest danske søfolk bor. Næsten hver tiende danske sømand bor i Svendborg, og Ærø Kommune er den kommune med flest søfolk per indbygger i hele Danmark.

Det kommer næppe som en overraskelse for lokale beboere. For både Svendborg og Ærø har jo med Svendborg Søfartsskole, Marstal Navigationsskole og SIMAC gode uddannelsesinstitutioner for søfolk, og i mere end et århundrede er rederier blomstret op langs kajen ved Det Sydfynske Øhav. Sydfyns danmarksrekord falder desuden sammen med, at den danske handelsflåde er den hurtigst voksende i hele verden. Det er ikke kommet af sig selv.

 

Tidligere på året vedtog et bredt flertal i Folketinget – støttet af Socialdemokratiet – nemlig en række maritime vækstinitiativer, som har haft kolossal effekt på den danske handelsflåde. Der er dog brug for at sikre fødekæden af danske søfolk.

Derfor skal vi i de kommende år sørge for at uddanne endnu flere danske søfolk blandt andet i Svendborg og på Ærø. Det kan nemlig slå to fluer med ét smæk: Dels kan det sikre en solid fødekæde af danske søfolk til vores voksende handelsflåde, dels kan det sikre fundamentet for bosætning på Sydfyn de kommende år.