Alle nyheder

06. september 2020

Nyhed

Udlandsfærger havde under halvt så mange passagerer i højsæsonen

Sommeren er forbi, og udlandsfærgerne har opgjort passagertallene for deres normalt bedste måneder. Selvom grænserne åbnede lige inden sommerferien, har der i år været under halvt så mange passagerer som i sommeren 2019.

Ferietid er færgetid, og sommeren er derfor også den absolut vigtigste periode for de danske færge- og passagerrederier.

Men mens indenrigs- og ø-færgerne har sejlet stuvende fulde efter Folketingets håndsrækning med Sommerpakkerne, har det været anderledes tomt på færgerne til Tyskland, Sverige og Norge.

Halvtomt for at være mere præcis. Nye tal fra Danske Rederier viser, at det samlede passagerantal for Scandlines, Fjord Line, ForSea og DFDS i juni, juli og august i store træk er halveret i forhold til samme periode sidste år.

”Selvom om Danmark og Europa lukkede langsomt op hen over sommeren, har udenrigsfærgerne slet ikke haft den sædvanlige ferietrafik. Mange har holdt ferie i hjemlandet, og rejserestriktioner bliver ved at spøge for færgerne, som sejler til Norge. En halvering af sommerpassagerne er alvorligt for rederierne,” siger viceadm. direktør i Danske Rederier, Jacob K. Clasen.

Alle oplever nedgang

De enkelte selskaber er forskelligt ramt på passagerantallet.

Ser man samlet på Scandlines’ to ruter Rødby-Puttgarden og Gedser-Rostock ligger passagertallet i sommermånederne 57 procent under samme periode sidste år.

Hos Fjord Line, som sejler mellem Hirtshals og flere byer i Norge, kan man bekræfte tendensen og melder i år om en 41 procents nedgang i sommerperioden.

På Helsingør-Helsingborg har ForSea i sommermånederne haft en nedgang i passagerantallet på 55 procent.

Og på DFDS’ færger mellem København, Frederikshavn og Oslo har man i sommeren kun haft 30 procent af det normale passagertal.

Fælles for rederierne er usikkerheden om fremtiden og kommende restriktioner.

”Vi havde dårligt fået armene ned over de åbne grænser, før Norge indførte restriktioner for rejser til Danmark. Det påvirker DFDS og Fjord Line. Så snart sådan en melding kommer, bliver passagererne væk,” siger Jacob K. Clasen.

Udenrigsfærgerne har 41 procent af passagererne i sommermånederne. Derfor er det et hårdt slag, at sommeren ikke har været bedre i år.

”Den dårlige sommer kommer oven på et tabt forår, og det vil være naivt at tro, at danskere, tyskere, svenskere eller nordmænd begynder at rejse som normalt de kommende måneder. Situationen på grænserne er helt uforudsigelig, så rederierne står over for nogle udfordrende måneder,” siger Jacob K. Clasen.